Masterpiece

lördag 31 maj 2014

Hållö 58°20′15.35″N 11°13′02.04″Ö

En underbar dag på sagolikt vackra Hållö, den lilla ön i Bohuslän nära Smögen och Kungshamn. Vi fick en fin båttur från Smögen i strålande sol, denna glittrande försommardag i maj. Fyren på Hållö står där som en utpost i Västerhavet och är Bohusläns äldsta fyr. Den byggdes 1842 och är omsjungen i Evert Taubes Balladen om briggen Blue Bird av Hull.

Vi hade bara några få timmar på oss innan vi skulle bli hämtade av skepparen Stig så det gällde att utnyttja tiden och det skulle minsann fotas!!!! Så här kommer en bildbomb från en fantastisk dag på Hållö som visade sig från sin allra bästa sida omgiven av ett glittrande, skimrande ljusblått Kattegatt. Det var lätt att glömma bort hur vresigt och vildsint havet också kan vara en stormig dag med piskande höga vågor! Det kan ju också ha sin tjusning förstås, men denna dag i slutet av maj sken solen som sagt från en klarblå himmel och livet kändes väldigt lätt att leva. För en gångs skull hade jag valt att se genom linsen i ett snävt (tele) perspektiv vilket inte brukar karaktärisera min fotografering. Men som tur är fotograferade Bengt med vid vinkel. Förmodligen såg vi samma saker fast ur helt olika perspektiv, spännande!
Så håll till godo, här kommer bildbomben!

Från Smögen tar vi oss ut med båt till Hållö


Min fina sambo har siktet inställt på Hållö!


Utpost Hållö fyr


Sällan skådat ett sådant glittrande Kattegatt


Överallt bland klipporna häckar sjöfåglarna Vaktar sina ägg...


Violer glittrar i kapp med graniten


Kanandagässen spanar och varnar...Tur det fanns hjälp ibland för att ta sig över de branta klipporna...


Bengt fotograferar den vackra utsiktenNjuter av den fantastiskt vackra västkusten och ett alldeles glittrande hav...


Närkontakt......av tredje gradenUtstirrad...Klara, färdiga...flyg!


Sett med teleperspektiv...Sett med vidvinkelperspektiv...


BohusgranitSpännande mönster och formationer i klippornaLäckert!Röda klippor!Naturens konstverkMinne från istiden...Ser ni figuren i vattnet?


Växtlighet i ett litet träsk...Näckrosen har vackra blad...


Ser ni den kamoflerade haren? Undrar hur den har lyckats ta sig till Hållö??Ljusgrönt och blått...


Fyrtornet med tele......och med vidvinkel


Här är det bara att slänga sig i havet...Shadow...Denna molnfria dag blev det snygga skuggor och silhuetter av måsarna som flög över klipporna.


Vi får plötsligt väldigt bråttom till båten som ska hämta oss och får kuta så snabbt vi kan...givetvis tar vi fel håll och skepparen Stig får vänta medan vi tar oss över klipporna med de tunga kamerorna hängandes runt halsen. Puh, det var nära ögat att vi inte hann! Men vi säger hej då till underbara Hållö för denna gången och hoppas att vi snart kan komma tillbaka. Kanske en stormig dag med saltstänkta vågor som piskar över kobbar och dyningar!

Om du tyckte om bilderna skulle jag bli jätteglad om du ville lämna ett litet avtryck här...Tusen tack för att du ville titta in!!
4 kommentarer:

 1. Åh, vilka härliga bilder. Bohuslän har en stor plats i mitt hjärta. Älskar de karga klipporna och det glittriga havet. Förtår att du haft en fin dag.
  / Lena

  SvaraRadera
 2. Tack snälla Lena! Det var en helt ljuvlig dag och vi njöt i fulla drag av det fantastiska landskapet på Hållö. Känner att jag gärna vill återvända och ha lite mer tid...Jag tror att vi västkustbor har havet i blodet, förstår precis din känsla för Bohuslän :)

  SvaraRadera
 3. Gud vilka otroligt vackra bilder! Och sicken fotograf!! Fastnade länge med o bara studera allt vackert du fotat. Nu vet jag vart jag måste åka.. Hållö! Kram på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Linda! Det var verkligen sagolikt vackert på Hållö, en helt fantastisk plats som du MÅSTE besöka. Båtar går från Smögen hela sommaren...Kram!!

   Radera